The Perfect Trip.reismee.nl

bezoek aan Pashupatinath

We namen de taxi richting deze grote Hindu Tempel (inkom 250 Rps). De Main temple mogen we niet betreden, deze is enkel toegelaten voor de Hindoe's uit Nepal en India. Het meest rare waren de lijkverbrandingen die er plaats vonden, 24/24u, 7 dagen per week.
Klik hier voor een groter beeld.
Naast de eigenlijke Hindoe tempel heb je een soort hospitaal waar de mensen komen om te sterven. Ze worden na hun heengaan gereinigd in de Bagmati-rivier. De familie wordt thuis ingelicht over het overlijden en wordt gevraagd mee te komen, omdat de overleden persoon zo snel mogelijk na het overlijden verbrand wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het cremeren van mensen uit de hogere klasse en de lokale bevolking. Er wordt een soort brandstapel gemaakt waar het naakte lichaam opgelegd wordt. Nadien wordt het bedekt met stro en wordt het het vuur aangestoken (meestal in de mond van de overledene). De oudste zoon steekt het vuur aan als de vader gestorven is, de jongste bij de moeder. Indien de overledene geen zonen heeft valt deze 'eer' een priester te beurt. Alle vrouwen keren huiswaarts nadat het eerste vuur is aangestoken. De mannen kleden zich in een wit kleed en laten hun hoofd kaalscheren, op een klein plukje op het achterhoofd na... het teken van een Hindoe. De hele familie draagt dan nog een jaar lang de witte rouwkledij.
Kinderen, boudhists en de 'Holy Men' worden niet verbrand, maar begraven, zonder kist zodat ze volledig kunnen terugkeren naar Moeder Aarde.
Klinkt misschien raar, maar hier aan de Bagmati rivier vindt je waarschijnlijk de meest rustige, stille en vredige plaats in Nepal. Je kunt er dan echt ook zonder moeite en zonder afgrijzen van hetgeen er aan de lopende band gebeurd heel lang blijven zitten en ergens ook genieten... raar!

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!